[2005-02-17] Sjödin & Petrosian 1964

Året var 1964 och på Österängsskolan anordnades en simultanschackuppvisning med världsmästaren Tigran Petrosian ( 1963 - 1969 ). Schackuppvisningen spelades över 37 bord som stod uppställda i Aulan.

Bland förhoppningsfulla utmanare återfanns bl.a. den tidens storspelare Gösta Berg och vår nuvarande Lennart Burman och så förståss Svante Sjödin som varit vänlig och lånat ut foto och partiprotokollet från mötet med världsmästaren, protokollet har så vitt vi vet inte publicerats tidigare..

I simultanschackuppvisningen vann Petrosian 31 partier och spelade remi i fyra, mot 17-årige Rolf Hamberg, Frösö SK, Sven Karlsson, ÖSS och Berndt Lindström & Hans Bengtsson, SK Drott. Förlusterna kom mot Thore Manneby och så i mötet med Svante Sjödin.

Svante Sjödin som f.ö. i liknande uppvisningar besegrat även dom svenska mästarna Gideon Ståhlberg och Kristian Sköld.
Svante Sjödin vs Tigran Petrosian
Av ett av tidningsreferaten framgår att Nils H. Lundgren avslutade den spännande kampen med att utbringa ett leve för världsmästaren, som fick en jämtälg i present. Fru Rona fick en enebytta och dessutom två pingisrackets! att ta hem till de båda pojkarna i Moskva.

Bland åskådarna på fotot syns bl.a. Bo Andersson, Arne Åkerblom, Gösta Berg, Nils H. Lundgren och Fru Rona.
 
Partiet: T. Petrosian - S. Sjödin    T. Petrosian - Thore Manneby    T. Petrosian - Rolf Hamberg
 
Chesscorner.com: Tigran Petrosian    Legends of Chess